Toolbar

2017

17 items

На път от Русийон още преди изкачване на един хълм се появи гледка – терасовидно разположения град Горд, който ме впечатли дори преди да стигна до него. Разходката в Горд бе като пътуване назад във времето. Градчето е родено от камък и съхранило очарованието на старите времена. Освен впечатляващата гледка на Горд, се оказа, че градът има какво да ми покаже и вътре, из тесните си улички и красиви аркади. Калдъръмените улички минават през добре запазени или реставрирани къщи, приютили в днешно време кафенета и магазини с традиционните за Прованс стоки и сувенири.  Градът, който никога не е превземан по време на битка, стои там горе високо на хълма и гледа към долината и земеделските и лавандулови полета. 

Русийон е едно от най-известните провансалски градчета, което се слави с цветове си. Градът е заобиколен от най-големия и най-богат залеж на природна охра в света и е бил важен център в търговията с пигменти на този железен оксид. Местните къщи са боядисани с впечатляващи цветове. Има около 16 нюанса, вариращи от бяло, през жълто, та до червено. От центъра на градчето по една улица се стига директно до скалите от охра в долината на Феите. Това беше основната причина да посетя Русийон. След разходката из града за около 1 час изминах и пътеката Le Sentier de Aiguilles, пешеходен маршрут през гора и скали от охра. 

Отправяйки се с влак от Авиньон към две провансалски градчета  - Горд и Русийон, които впоследствие влезнаха с списъка ми на любими места в Прованс, стигнах до Апт, от където трябваше да взема автобус до Горд и после Русийон. Имах повече от час до автобуса за Русийон и затова използвах времето да се разходя в Апт. Градът се оказа интересен, особено старата му част, заобиколена от стени, които датират от Средновековието. Зад стените се крият тесни улички, сводести проходи и малък фонтан в центъра на площада, а всичко това е построено около катедралата "Св. Анна", датираща от 12-ти век. 

Когато бях в Авиньон търсех в интернет най-красивите места за посещение в Прованс. Попаднах на сайт, където една американка описваше така красиво впечатленията си от градчето Л'Ил Сюр Ла Сорг, че го включих в списъка. Когато го посетих се питах какво е видяла и с какво я е впечатлило толкова много? Разхождах се, снимах и обядвах в Л'Ил Сюр Ла Сорг и непрекъснато си задавах този въпрос. И до ден днешен обаче, сещайки се се питам пак същия въпрос и пак отговор не намирам. Градът се намира около река Сорг, която се разделя на канали и буквално градът се разполага на острови между петте ръкава на реката. Разбрах само, че именно по тази причина Л'Ил Сюр Ла Сорг често се нарича "Венеция на Комтадин". Има и още един въпрос, на който не намерих отговор - защо от толкова много градчета и села в Прованс в Л'Ил Сюр Ла Сорг имаше най-много американци?

Тръгвайки от Авиньон след 27 км. стигнах до град Оранж, а след още 20 км. до градчето Везон ла Ромен. Самото име на градчето показва дълбока връзка с Римската империя. Още преди първата световна война започват разкопки, простиращи се на 40 акра. Изкопани из под земята са улици и жилищни сгради от Римска Галия.

 

Авиньон, наричан Северната Ватикана или град на силния вятър, е град с хилядолетна история, който крие зад крепостните си стени бивша папска резиденция, съкровища на изкуството и великолепна архитектурата. Тук по-голяма част от живота си прекарва италианския поет Франческо Петрарка.


Пасторални гледки от влака Париж-Авиньон.


Batinah Bash, Wahiba Desert, Oman's Grand Canyon и Wadi Shab.

2016

17 items

Далат или Малкият Париж, създаден от самите французи като планински курорт, разположен на 1500 м. над морското равнище. Тук виетнамци и туристи се наслаждават на мек и пролетен климат целогодишно.
Градът е известен с три неща - липса на светофари, климатици, тъй като постоянната годишна температура е 18 градуса и колела, тъй като се е смятало, че те са за бедните хора.

Не знам дали сватбите във Виетнам ме преследваха или аз тях с камерата, но станаха добри кадри. Две от тях бяха в морското градче Хой Ан, а третата в планинския курорт Далат, наречен Градът на любовта, поради популярността си сред младоженците. Голяма част от тях прекарват своя меден месец именно в Далат, където идват заради магията на планината и пейзажа, изпъстрен с чисти езера, водопади, вечно зелени гори и градини с цветя.

Хой Ан, където чарът и историята са устояли най-дълго във Виетнам, е като нашия Несебър. Пристанищният град е бил главен център на японските, холандските, португалските, китайските, арабските и френските търговци и моряци.
В града има над 800 исторически сгради незасегнати от виетнамската война и очевидно честите наводнения, по време на едно от които бях там. Лодките от реката заплаваха по улиците и човек можеше да си направи обиколка на Хой Ан с лодка.

Срещайки народа на Виетнам човек би си помислил, че на лицата им е изписана историята им - война, мизерия и страдание, но истината е, че азиатците младеят дълги години и изведнъж остаряват.

Казват, че ако не посетиш заливa Халонг (Ха Лонг), не си бил във Виетнам. Е, посетих го като взех двудневен круиз, а мястото се оказа едно чудо на природата във Виетнам. В продължение на 120 километровата брегова линия на залива са пръснати около три хиляди острови, островчета и самотни скали. Освен това тук има и пещери, коралови рифове, мангрови горички, малки пресноводни езера, блатни гори и, разбира се, пясъчни плажове. Най-голямата пещера в залива е Ханг Дау Го или Пещерата на дървените колове.

Близо до Луанг Прабанг посетих една ферма, където видях целия процес по отглеждане на ориза – от засаждането до събирането му.

В музея на камбоджанското културно село на всеки час има 40-минутни спектакли, представящи традиционни танци и обичаи, които дават възможност да усетиш духа, традициите и културата на Камбоджа.

Музеят на камбоджанското културно село е комплекс, който приютява миниатюри на най-големите забележителности на Камбоджа, музей на восъчните фигури, театрални постановки, които представят на посетителите традициите и културата на Камбоджа и др. В музея на восъчните фигури може да се видят кралици, крале, генерали, посланици, монаси и филмови и музикални звезди.

Музеят на камбоджанското културно село е комплекс, който приютява миниатюри на най-големите забележителности на Камбоджа, музей на восъчните фигури, театрални постановки, които представят на посетителите традициите и културата на Камбоджа и др. Ето снимки на миниатюрите.

Ангкор е бил място, където Кхмерската империя е разполагала много от столичните си градове на в периода 9 – 15 век. Руините им се намират сред гори и поля около езерото Тонле Сап. Храмовете в Ангкор са над хиляда, като от някои от тях са останали купчини тухли и отломки, а други като величествения Ангкор Ват (най-големият религиозен храм в света) са добре запазени.

Zeki Malunski

amateur photographer

About me

Sample Image Professional interests - Programming PHP, C, C ++, C # and Java; WEB technologies; WEB Design; Databases; E-Learning; Software for mobile phones - Android.
Personal interests - Photography; Numismatics; Philately.

Links

Websites that I follow:

Newsletter Signup

Stay informed on my latest photos and new posts.

Not Enough. Do you want more? Follow me now..