Замъкът Шамбор (Chambord) е едно от най-красивите дворцови укрепления в ренесансов стил в долината на Лоара. Строежът на замъка започва през 1519 г. по времето на Франсоа I и е завършен през 1547 г. През вековете Шамбор е бил използван като място, където френските монарси са се оттегляли при отстъпление или напрегнати политически моменти. Както повечето укрепени крепости, замъкът Шамбор е заобиколен от голям защитен ров, след който е разположен пищен и красив парк.
В интериора на Шамбор е оставил майсторския си отпечатък дори Леонардо да Винчи, който посещава двореца, докато той още се строи и изработва някой от гравюрите в него.
Освен 440-те стаи, в замъка Шамбор могат да се видят цели 365 камини, а 13 големи стълбища са изградени между различните нива. Обиколката на прилежащите паркове е около 22 мили, а в тях са издигнати конюшни, в които някога са били настанени цели 1200 жребци и кобили. За цялото време от съществуването на Шамбор до днес по него са се трудили 1800 мъже работници, архитекти и различни майстори.

0 awesome comments!

Zeki Malunski

amateur photographer

About me

Sample Image Professional interests - Programming PHP, C, C ++, C # and Java; WEB technologies; WEB Design; Databases; E-Learning; Software for mobile phones - Android.
Personal interests - Photography; Numismatics; Philately.

Links

Websites that I follow:

Newsletter Signup

Stay informed on my latest photos and new posts.

Not Enough. Do you want more? Follow me now..