Малкото живописно селце Холоко в Унгария се намира на 80 км. от Будапеща. Известно със своята архитектура и със запазилите се с векове древни традиции, обичаи и фестивали, които се спазват и до днес. Холоко е признат етнографски център,  включен в списъка на ЮНЕСКО.
Историята на Холоко се свързва с местна легенда, според която собственикът на намиращият се в гората замък отвлякъл девойка от селото, а нейна гледачка била вещица. Вещицата сключила споразумение с дявола, за да освободи момичето. Децата на дявола се преобразили във врани, завзели част от замъка и със клюновете си го разкъсали и така освободили девойката. С каменните останки на замъка враните изградили нов в селцето. От тази легенда идва и името на Холоко, тъй като "холо" означава врана, а "ко" е камък.
Всички постройки в стария град са построени в архитектурен стил "Палок", който е характерен за някои унгарските селища. Къщите са с три стаи - хол, кухня и спалня. Покривите им са сламени и повечето от тях имат големи веранди. Така е било до 1909 г., когато избухва пожар, който унищожава почти всички къщи. Жителите изграждат отново домовете си като запазват външния им вид, но вече със съвременни материали.
В стария град има отворени ателиета и музеи в почти всяка къща. Сред по-известните от тях са Музеят на селото, Музеят на куклите, Къщата на Народното изкуство и Музея на пощите. Има множество забележителни работни ателиета, в които можете да си купите сувенири за спомен, както и ръчно изработени вещи - от бродирани покривки до малки амулети, а аз си купих камъни :)0 awesome comments!

Zeki Malunski

amateur photographer

About me

Sample Image Professional interests - Programming PHP, C, C ++, C # and Java; WEB technologies; WEB Design; Databases; E-Learning; Software for mobile phones - Android.
Personal interests - Photography; Numismatics; Philately.

Links

Websites that I follow:

Newsletter Signup

Stay informed on my latest photos and new posts.

Not Enough. Do you want more? Follow me now..