Някога първа столица на Унгария от X до средата на XIII век, днес Естергом, разположено на Големия завой (в северната част на страната, на 46 км. северозападно от столицата Будапеща), е резиденция на архиепископа, който оглавява Унгарската католическа църква. Намира се на десния бряг на река Дунав, където е границата със Словакия.
Естергом е един от най-древните градове в Унгария. Археологически проучвания показват, че околностите на града са били обитавани от края на ледниковата епоха преди 20 000 години. Първите хора, за които има доказателства, са келтите от Западна Европа, които се заселват в района през около 350 г. пр.н.е.
Символ на града е Архиепископската катедрала, известна още като
„Глава, майка и учител на Унгарската църква“. Катедрала е най-голямата в Унгария с дължината си от 117 метра и ширина от 47 метра.
Тясна стълбичка води до купола, откъдето се разкрива прекрасна гледка към меандрите на Дунава, града и отсрещния словашки град Щурово.0 awesome comments!

Zeki Malunski

amateur photographer

About me

Sample Image Professional interests - Programming PHP, C, C ++, C # and Java; WEB technologies; WEB Design; Databases; E-Learning; Software for mobile phones - Android.
Personal interests - Photography; Numismatics; Philately.

Links

Websites that I follow:

Newsletter Signup

Stay informed on my latest photos and new posts.

Not Enough. Do you want more? Follow me now..