Toolbar

2012

Have 6 items

В сърцето на топлия Маракеш върху дванадесет акра се простира ботаническата градина и цветен оазис на френския художник Жак Мажорел. Тя е проектирана през 1920-те години. Първоначално Жак Мажорел засажда палми и постепенно създава изключително богата градина с флора от петте континента.
Сградите и много от архитектурните елементи са обагрени в ярко син цвят, кръстен на художника (“Мажорел блу”). Водата е важен елемент в градината - има канали, езера с лилии, фонтани. Огромната колекция от над 350 вида растения – кактуси, бананови дръвчета, бамбук, палми, папрати, лотоси и водна растителност, е причина да наричат  градината “ботаническа”. Разнообразието от екзотична зеленина и пъстри птици от цял свят прави мястото неотразимо и привлича хиляди туристи.
След смъртта на Мажорел имението запада и вдовицата на художника го продава. Вилата “Оазис” и прилежащите й градини стават собственост на Ив Сен Лоран и Пиер Берже.

Наричан „Мароканският Версай”, Мекнес е бил един от четирите Имперски града по времето на владетеля Моулай Исмаил от 1672 г.-1727 г. Мястото, където се намира Мекнес, е било населявано от римляните. Градът е бил известен на берберите като Макнаса.

 

 

 

Мароканското градче Мулай Идрис е кръстено на правнука на пророка Мохамед. Той е дошъл от Мека в края на 8-ми век и е най-почитания светец в страната. Градчето, считано за най-святото място в Мароко, е отворено за немюсюлмани от 70 години насам, въпреки че не могат да влизат в храма на Мулай Идрис. През 2005 г. мароканското правителство разрешава на местните хора да превърнат домове си в къщи за гости и разрешава на немюсюлманите да спят през нощта в града, което до тогава е било забранено. Градът е известен с нуга бонбони, който се продават около площада и в близост до джамията. Той е и единствения град с цилиндрични минарета в Мароко.

 

 

 

Волюбилис - древноримски град оформен през II-III век е бил резиденция на римския прокуратор.
Някои от най-значителните сгради на Волюбилис са силно засегнати от голямото земетресение, поразило Лисабон през 1755 г., но днес все още могат да се видят, макар в полуруини, забележителни постройки, които ни дават представа за типичната структура и характера на древноримските градове.
Добре личи форумът, който е административният, политическият и религиозният център на всяко римско селище. Там са се намирали градският площад, базиликата (трибуналът), храмът, термите, палестрите. Базиликата датира от III в. и е със сравнително внушителни размери – 44х22 м. Запазени са останки от акведукта, снабдявал града с питейна вода. Триумфалната арка на Каракала, в относително добро състояние, очертава своя профил на фона на полупланинските възвишения и на синьото южно небе.
Запазени са останки от жилищни домове. В някои от тях са открити забележителни произведения на изобразителното изкуство. Една от най-интересните е къщата на Орфей, където е запазена подова мозайка, изобразяваща Амфитрита в колесница сред богатото обкръжение от разнообразни водни обитатели, теглена от морски риби. В триклиниума на къщата има кръгла мозаечна композиция, показваща Орфей, укротяващ дивите животни – един традиционен античен митологичен сюжет. Любопитни са фигурите на различни представители на местната африканска фауна. Могат да се видят също така къщи с мозайки, посветени на Венера, или със сцени, разкриващи подвизите на Херкулес. Намерени са и множество бронзови статуетки и скулптури, които са експонирани в Националния музей в Рабат. Между тях най-забележителни са отлично запазените портрети на Юба ІІ и на Катон.

Фес е най-древният императорски град в Мароко. Градът е снован по времето на Идрис II и в него се намират едни от най-красивите сгради в Мароко. Това е религиозен, духовен и културен метропол с най-голямата медина в Мароко. В нея се влиза по малки улички, които водят до лабиринт от пътечки, цветове, стълби и задънени улички, в които трудно прониква слънчева светлина. Този фантастичен свят се е оформил около джамията "Карауин" с четиринадесетте порти, която може да събере до 22 000 поклоници.

 

 

 

Zeki Malunski

amateur photographer

About me

Sample Image Professional interests - Programming PHP, C, C ++, C # and Java; WEB technologies; WEB Design; Databases; E-Learning; Software for mobile phones - Android.
Personal interests - Photography; Numismatics; Philately.

Links

Websites that I follow:

Newsletter Signup

Stay informed on my latest photos and new posts.

Not Enough. Do you want more? Follow me now..