Toolbar

2014

Have 4 items

Сюли на Лоара (Sully-sur-Loire) e eдна от интересните крепости, разположена в долината на река Лоара.
Началото на историята на замъка се отнася към времето на крал Филип II Август (1180-1223 г.). Бароните на Сюли платили данък на Орлеанския епископ и придобили правото да построят на левия бряг на река Лоара, в устието на река Санж, голяма кула. Това им позволило да контролират моста над двата бряга и да събират такси от преминаващите пътници. Налагали мито и върху стоките, превозвани както по пътя, така и по реката. Алчността на бароните била пословична и крал Филип II Август, възползвайки се от жалба на потърпевши търговци, конфискувал имението в полза на Короната.
През 1382 година областта преминала под управлението на семейството на Ги дьо ла Тремой. Благородникът поканил в Сюли за консултации един от придворните архитекти, след което поръчал да се построят нова кула, главния и долния двор на замъка. Неговият син Жорж, известен навремето интригант и фаворит на Шарл VII, често канил в Сюли френския крал и неговите придворни. В славния за Франция ден на 8 май 1429 г., когато армията под командването на Жана д’Арк освободила Орлеан от англичаните, дофинът Шарл VII (коронясан на 17 август същата година) бил отседнал именно в замъка на своя любимец. Орлеанската Дева пребивавала в крепостта през март 1430 година. Тук тя написала и изпратила две писма до гражданите на Реймс и едно до “еретиците в Бохемия”, в което ги заплашва с кръстоносен поход. Жана д'Арк дошла в Сюли по настояване на дьо ла Тремой, който и завиждал заради влиянието върху краля, и кроял планове да го ограничи, но така и не успял.
Истинският разцвет на Сюли настъпил през 1602 година, когато Максимилиан дьо Бетюн, могъщ министър и личен приятел на крал Анри IV, купил замъка. След чeтири години кралят, основател на Бурбонската династия във Франция, издигнал Сюли в ранг на херцогство.
Вътрешната част на крепостта съдържа многочислени забележителности, начело с голямата кула, в която са разположени зали с площ 300 м2 и 100 м2 с големи камини. Първият етаж е украсен с шест гоблена, редки образци на това изкуство, произведени в Париж. На единия е представена историята на прекрасната Психея, в която се влюбва Амур. Тази история е възпята по същото време от Лафонтен в стихове. Приемната зала на втория етаж, където се извършвал и херцогският съд, е построена и украсена по времето на Максимилиан дьо Бетюн. В нишите на залата са разположени маслени портрети на неговите предци. Камината е украсена със символа на неговия роден замък Розни. На втория етаж се намира и кралската спалня с обща площ над 100 м2. Обстановката е в стил Луи XIII, украсена е с чудесни гоблени от XVIII век. Голямото легло от XVII век напомня за преминаването на малолетния Луи XIV през замъка по време на Фрондата. В същата стая е отсядал и неговият дядо Анри IV.

Малкото красиво градче в центрлна Франция е известно с канала, който минава над река Лоара.

Един огромен, чист и красив парк на юг от река Лоар до град Орлеан.

В долината на френските крале на двата бряга на Лоара има прекрасни замъци и музеи, крепости и градове – и дори една пагода. Но само шатото при селцето Виландри блести с уникални ренесансови градини по проекти от ХVІ век, създадени с математическа точност и поддържани целогодишно от опитни градинари. И замъкът, и градините на Виландри имат голям късмет – през 1906 г. техен собственик става испанецът Хоаким Карвайо, учен с блестяща кариера, който вероятно е щял да стане Нобелов лауреат за медицина като ментора си няколко години по-късно. Той и съпругата му (богатата наследница Ан Коулман) обаче променят курса: купуват имението и се посвещават на възстановяването на целия му ренесансов блясък. Те ползват оригинални графики и записки от ХVІ век, включително и на Тюйлери, за да постигнат пълна автентичност. С елементи на ар нуво само за няколко години пресъздават шедьовър – най-красивите и посещавани градини в долината на Лоара.

Zeki Malunski

amateur photographer

About me

Sample Image Professional interests - Programming PHP, C, C ++, C # and Java; WEB technologies; WEB Design; Databases; E-Learning; Software for mobile phones - Android.
Personal interests - Photography; Numismatics; Philately.

Links

Websites that I follow:

Newsletter Signup

Stay informed on my latest photos and new posts.

Not Enough. Do you want more? Follow me now..