Toolbar

2014

Have 14 items

Съхранил блясъка на Средновековната си мощ, протегнал снага там, където реките Шелда и Лейе се пресичат, третият по големина град в Белгия е истински диамант на картата на Фландрия.
Гент прилича на по-известния Брюж с тази разлика, че е по-спокойно място, с по-малко туристи. Само на 35 минути с влак в от другия голям белгийски град и център на политическия живот - Брюксел.
В миналото е бил важно пристанище, от където по канала "Ghent-Terneuzen" са били натоварвани на лодки прочутите тъкани платове, за да бъдат разнесени навред из Европа. Много от сградите на града пазят блясъка на просперитета му през Средновековието. Няколкото големи, открити площадa, свързани помежду си от три импозантни сгради - църквата "Св.Николай", Камбанарията и катедралата "St.Baaf" оформят историческия център на града.
Гент е също така и център на цветята. Градинарите от покрайнините на града са известни по света със своите азалии и бегонии. На всеки пет години се провежда "Gentse Floraliën" - Празненстовото на цветята в Гент, което привлича хиляди туристи.

Славата на Брюж (Brugge) като един от най-красивите европейски градове, съхранили уникалната си средновековна атмосфера, е всепризната. Този очарователен град е разположен в белгийския регион Фландрия (Flanders).
Заради красотата си осеяната с канали градска инфраструктура, често наричат Брюж „Северната Венеция”. От 2000 г. насам той фигурира и в списъка на Юнеско за световното културно наследство.
Градските пейзажи в Брюж пленяват с павираните си улици, китни къщи със заострени покриви, построени над каналите, които красиво преминават около историческия център.
Разхождайки се по малките улички, новите фасади на старинните къщи създават впечатлението, че са построени съвсем наскоро. Всъщност повечето от тях са вековни. Освен тези очарователни стари постройки, заобиколени от водните канали, в Брюж може да видите интересни паметници на изящното изкуство и архитектурата. Особено впечатляваща е църквата „Света Богородица”, която има най-високия тухлен връх в цяла Европа. Вътре е поместена уникална скулптура на Мадоната, която е изваяна от самия Микеланджело. Сред другите религиозни постройки, които правят впечатление в града, е базиликата „Свещената кръв” (Heilige Bloed Basiliek), която се намира на площад „Бург”.
В този храм се съхранява стъкленица, за която казват, че пази част от Христовата кръв. Ако отидете по-рано ще може на спокойствие да посетите и параклиса в готически стил, под който има още един параклис, изграден в рамански стил.
Няма как да пропуснете и едно посещение в музея Гроенинге (Groeninge Museum), известен като градския музей на изящните изкуства. Тук се пазят уникални платна на художници, твори предимно в Брюж, някои от които се пазят от 14 в.
След като направите обиколка на историческите забележителности в Брюж, може да си починете и да се отдадете на шоколадови удоволствия, в някоя от десетките сладкарници тук. И въпреки, че не върви с шоколада, не пропускайте да опитате и някои от 350-те вида различна бира, които се предлагат в тукашните заведения.

Истинското име на замъка Елсинор е Кронборг и той е бил построен векове след времената на датския принц, който Шекспир използва като прототип на своя изтерзан, мрачен Хамлет. Но едва ли може да се намери по-добра сцена за мрачната трагедия на Шекспир от тази укрепена нордическа икона с тайни проходи, с нейния подобаващо мрачен подземен затвор и стърчащи над  назъбените парапети на кулите оръдия.
След десетина километра заспали рибарски селца по крайбрежния път северно от Копенхаген, грамадният, заобиколен от пълен с вода ров замък се извисява над град Хелзингьор, разраснал се около него. Попълнил своите огромни сандъци за скъпоценности чрез „400 години узаконено пиратство“, замъкът Хелзингьор (както е наричан още) е събирал таксите, плащани на датската корона от преминаващи кораби, докато таксите биват отменени през 1857 г. Първоначално построен през 1420 г. и разширен през 1574 г., Кронборг има всичките декорации на голяма кралска ренесансова резиденция.
Неговата ярко мебелирана Рицарска зала е една от най-големите и най-старите в Северна Европа; луксозният параклис на замъка е все още мечтаното място за сватбени церемонии за множество датски двойки с късмет. От време на време тук има представления на Хамлет под светлината на факли във вътрешния двор, където публиката може да гледа мастилената мъгла и изтерзания принц, измъчващ се над „прашките и стрелите на бясната съдба“. Междувременно, някъде навън в мрачна и влажна килия е затворен духът на  викингския вожд Холгер Данске, митичен герой от епохата на Карл Велики – легендата гласи, че докато той спи, кралство Дания е в безопасност.

Град Берген (Bergen) се намира на Норвецко море, Югозападна Норвегия. Заради непрекъснатите дъждове, той често е наричан "Градът на дъжда" и "Сиатъл на Европа". Той е с древна история и през Среновековието е бил столица на Норвегия. Има отлично запазени търговски традиции и в него се намира световноизвестната бергенска железница, с която често се правят туристически турове между двата най-големи града на Норвегия-Берген и Осло.

Согнефьор (на норвежки: Sognefjord) е най-големият фиорд в Норвегия и вторият най-голям в света (след фиорда Скорсби в Гренландия). Намира се във фюлке Согн ог Фьоране северно от град Берген. Разпростира се на 205 km във вътрешността на страната до село Шьолден (Skjolden).
Максималната дълбочина на фиорда е 1308 m под морското равнище. Близо до края му, дъното се изкачва рязко до 100 m под морското равнище. Средната ширина на главния ръкав на фиорда е 4,5 km. Заобиколен е от скали с височина от над 1000 m.

Фрѐдрикста (на норвежки Fredrikstad) е град и едноименна община в Южна Норвегия. Разположен е на брега на Северно море във фиорда Ослофьор около устието на река Глома, фюлке Йостфол на около 85 km южно от столицата Осло. Основан е през 1567 г. от датския крал Фредерик II и е кръстен на неговото име.

Пътуване с влак от Осло до Берген, пресичайки планина с надморкса височина от 1600 м. Гледката е невероятна - заледени водопади, покрити от сняг къщи и др. Влака минава основно през тунели или покриви срещу лавини.

Zeki Malunski

amateur photographer

About me

Sample Image Professional interests - Programming PHP, C, C ++, C # and Java; WEB technologies; WEB Design; Databases; E-Learning; Software for mobile phones - Android.
Personal interests - Photography; Numismatics; Philately.

Links

Websites that I follow:

Newsletter Signup

Stay informed on my latest photos and new posts.

Not Enough. Do you want more? Follow me now..