Toolbar

2014

Have 10 items

Населен без прекъсване от края на 15-ти век, замъкът се крие в гората Руси. Дискретен и елегантен, той изненадва посетителите си с богатството на своите непокътнати декорации.
На мястото на замъка през 16 век е имало малка къща, която е била използвана от Франсоа I като ловна хижа.
Замъкът сега е собственост на семейството на Графиня дьо Павилион. От 1925 г. насам тя продължава реставрацията и отваря вратите на замъка за посетители, въпреки че семейството продължава да живее там.
Към замъка има огромен и много красив парк, който през 1992 г. е обявен за исторически паметник.

Божанси е град по река Луар, играл важна роля във военната историята на Франция. През 1429 г. той е окончателно освободен от Жана д'Арк.
В днешни дни градът впечатлява с много паметници и средновековна архитектура. Интересните и красиви места за разходка са площада Сен-Фирмин, затвора Нотр-Дам, замъка Божанси и моста над река Луар.

Замъкът Шеверни няма абсолютно никакви мотиви от възрожденската архитектура и е построен в класическия стил на Луи XIII.
Отличително за Шеверни е извънредната симетрия, която е както в самата сграда на замъка, така и в прилежащите му градини. Основите на двореца за били положени в началото на 17 в. Целият дворец е изграден от бели каменни блокове, които се добивали в долината на Шер. Този вид строителен материал е интересен с това, че запазва постоянния си бял цвят, а освен това с течение на времето става все по-твърд и устойчив.
Първоначалният обитател на Шеверни е френския генерал-лейтенант Анри Хураулт (Henri Hurault), който бил военен командващ на Луи XIII.
Интериорът на замъка е дело на художника Жан Мониер, който така и не успява да се прочуе с картините си. За сметка на това той оставя уникални шедьоври по стените на Шеверни, които могат да се видят и до днес. Цели тридесет и четири боядисани дървесни плочи красят стените на трапезарията с невероятни моменти от историята на героя на Сервантес - Дон Кихот.
На първия етаж е ситуирана кралската зала, която се отличава с разкошен дизайн. Декоративният панел на тавана претворява сцени от мита за Персей и Андромеда, както и някои други популярни древногръцки митове.

Замъкът Шамбор (Chambord) е едно от най-красивите дворцови укрепления в ренесансов стил в долината на Лоара. Строежът на замъка започва през 1519 г. по времето на Франсоа I и е завършен през 1547 г. През вековете Шамбор е бил използван като място, където френските монарси са се оттегляли при отстъпление или напрегнати политически моменти. Както повечето укрепени крепости, замъкът Шамбор е заобиколен от голям защитен ров, след който е разположен пищен и красив парк.
В интериора на Шамбор е оставил майсторския си отпечатък дори Леонардо да Винчи, който посещава двореца, докато той още се строи и изработва някой от гравюрите в него.
Освен 440-те стаи, в замъка Шамбор могат да се видят цели 365 камини, а 13 големи стълбища са изградени между различните нива. Обиколката на прилежащите паркове е около 22 мили, а в тях са издигнати конюшни, в които някога са били настанени цели 1200 жребци и кобили. За цялото време от съществуването на Шамбор до днес по него са се трудили 1800 мъже работници, архитекти и различни майстори.

Тур е град в Централна Франция, разположен на река Лоара и основен туристически център в нейната долина.
В историческите анали първите сведения за Тур съществуват от III век. Градът за кратко време е бил и столица на Франция – в периода 1871-1879 г.
Тур е изключително красив град, който предлага много възможности за опознаване на културата и историята на Франция. За неговите посетители интерес представляват старинната му част Ле Виьо Тур с великолепни средновековни къщи, катедралата, музеят на изобразителното изкуство, музеят на местните занаяти, както и красивият стар френски площад Плас Плимеро.
Катедралата на Тур е невероятно красива и богато украсена готическа постройка датираща от XV век. Погледите привлича и импозантното кметство, което е проектирано от родения точно в този град Виктор Лалу. Освен всичко привлекателно в Тур, чар му придават и 30-те пазара, за всеки ден от месеца по един.

Замъкът Шомон сюр Лоар се намира на самата река Лоар, извисявайки се от едната страна над нея, а от другата страна има прекрасен парк с поляни и огромни дървета. Той е с архитектурата на замъците от приказките, с вдигащ се мост и големи овални кули. До него се стига пеша по дълга, постепенно изкачваща се алея. Има нещо много романтично и тъжно в този замък. Една от обитателките му е заточената любовница на Хенри втори - Диана дьо Поатие. На Мария Медичи й омръзнало от нея и след смъртта на краля изпратила Диана под стража в Шомон. Там тя е обитавала две стаи, които са по-малки дори от стаите на пазачите й.

Замъкът Амбоаз (Amboise) е известен архитектурен шедьовър не само във Франция, но и в цял свят. Разположен в долината река Лоара, на левия й бряг, той се намира непосредствено до едноименния град, който е популярен туристически център, известен и с къщата-музей на Леонардо да Винчи, която той е обитавал през последните 3 години от живота си.
От брега на реката високите каменни стени на замъка, кацнали върху 40-метрова отвесна скала, създават впечатление, че това е сурова военна крепост. Когато обаче прекосим входа се озоваваме в уютен двор с живописни градини, над които доминира прекрасен ливански кедър.
Наричан "Люлка на Ренесанса", белият замък се оглежда във водите на Лоара, извисявайки се над града.
В историята на Франция Амбоаз е специално място, посещавано от философи, хуманисти, скулптори и художници не само от Франция, но и от Фландрия и Италия. Един от прочутите гости на замъка е Леонардо да Винчи, който пристига тук през 1516 г. и остава чак до смъртта си през 1519 г. Именно тук, в параклиса на замъка, е погребан гениалният майстор.
Запазени в оригиналния си вид са спалнята на Анри II и покоите на Луи Филип.

Тих и спокоен град в централна Франция Орлеан е градът на Жана д’Арк и играе ключова роля в историята на Франция. От своята средновековна катедрала до ренесансовите дворци в долината на Лоара, Орлеан предлага богата гама от културни и исторически забележителности. Някои от тях са:
Катедралата - разположена в сърцето на града, Орлеанската катедрала е без съмнение една от главните му забележителности. Изградена в тежък готически стил, тази пищна постройка може да ви погълне за часове със многобройните си орнаменти, статуи, стъклописи и икони.
Старият център – по време на Средните векове Орлеан е един от трите най-богати града във Франция, заедно с Париж и Руан. Това богатство на града се олицетворява не само в готическата катедрала, но и в множеството други постройки в центъра на града. Много от старите къщи са запазени и поддържани в оригинален вид, така че можете да се спрете в някое кафене в старата част и да се насладите на атмосферата.
Статуята на Жана д’Арк и площадът - по време на Стогодишната война с Англия, Жана д’Арк започва своя военен поход в Орлеан, спасявайки града от обсада. Това е причината в центъра на Орлеан да се издига нейна статуя.
Замъците на Лоара  - Орлеан се намира в долината на Лоара, която през вековете е била предпочитано място от френската аристокрация. В резултат на това по продължението на реката се намират много от най-известните замъци във Франция.

Zeki Malunski

amateur photographer

About me

Sample Image Professional interests - Programming PHP, C, C ++, C # and Java; WEB technologies; WEB Design; Databases; E-Learning; Software for mobile phones - Android.
Personal interests - Photography; Numismatics; Philately.

Links

Websites that I follow:

Newsletter Signup

Stay informed on my latest photos and new posts.

Not Enough. Do you want more? Follow me now..