Toolbar

2015

Have 4 items

Заради ценните сгради старият град в Евора е обявен за паметник на световното културно наследство от ЮНЕСКО. В самия град се влиза през порта в мощни и вече доста стари крепостни стени. Тук има уникална смесица на културни влияния. Усеща се мавърското, испанското, античното и средновековно минало през вековете.
От римската епоха доста интересен е императорският храм, който е посветен на богинята на лова Диана.
Непосредствено срещу храма е разположена изящната готическа църква „Саъ Жоау Еванжелиста”. Тя е построена през 1485 г. След по-малко от три века тя е облагородена с уникално красиви ръчно оцветени керамични плочки, които са дело на местни грънчари.
Няма как туристическата обиколка в Евора да пропусне площада „Вашку да Гама”, както и централния площад "Праса". И тук има катедрала, кръстена „Се”, която е строена между 12 и 13 в., но порталът и аркадите й са прибавени към 14 в. През 18 в. във вътрешността й е поставен бароков олтар.

Да отидеш в Португалия и да не посетиш Синтра е все едно да отидеш в Рим и да не видиш Папата.. Защото Синтра е не само един от най-прелестните градове в Европа, но и образец за културно-историческата стойност на португалското наследство.
От красотата и магнетизма му са били привлечени множество пътешественици, поети и представители на изкуството. Вълшебникът на приказките Ханс Кристиан Андерсен описва града като „най-красивото място в Португалия“, а английският поет Лорд Байрон – като „величествен рай“.
Първи по земите на днешна Синтра са бродили келтите, които са оставили своето архологическо наследстов навсякъде в областта. След тях тук идват римляните, които кръщават територията „Планините на луната“, тъй като усещали силно духовно присъствие.
През  VIII - IX в. по тези земи се настаняват маврите, които построяват свой крепостен замък, останал и до днес символ на града. Към средата на XII в. португалците, под управлението на Алфонсо Енрикес, си връщат властта над Синтра и го превръщат в резиденция на кралската фамилия.
Накъдето и да се обърнете при разходката си из Синтра, ще виждате единствено и само шедьоври на архитектурната мисъл. Сред от тях обаче на първо място турситите поставят трите емблематични замъка, белязали различните етапи от историческото развитие на града.
Замъкът на маврите – „кацнал” високо на един от хълмовете край града, останките на неговите стени се вият по скалите подобно на умалено копие на Великата китайска стена, а от кулите му се разкрива божествена гледка към Синтра и околностите й.
Дворецът „Пена” (Palacio da Pena) – построен през 1840 г. под въздействие на копнежите и фантазиите на Фердинанд Сакс-Кобург-Гота. Постройката в пъстри цветове съчетава всички бляскави елементи от предишни богато украсени архитектурни шедьоври в различен стил (барок, готика, ренесанс, арабски и египетски орнаменти). Издига се на около 1500 м. надморска височина и отдалеч наподобява приказния замък на Дисни. Около него върху площ от 270 хектара се разполага уникален по рода си парк с хиляди дървета, езера, водопади, пътеки, цветя и тревни площи.
Националният дворец (Palácio Nacional de Sintra) – построен през Средновековието като лятна резиденция на маврите, до началото на XX в. изпълнява функциите на действаща резиденция на управляващите крале. Разполага се в центъра на Стария град и отдалеч привлича погледа с двата си конусовидни бели комина. Разширяван и променян през годините, днес постройката съчетава архитектурни елементи на мавърския, готическия и мануелинския (португалска късна готика) стил.

Zeki Malunski

amateur photographer

About me

Sample Image Professional interests - Programming PHP, C, C ++, C # and Java; WEB technologies; WEB Design; Databases; E-Learning; Software for mobile phones - Android.
Personal interests - Photography; Numismatics; Philately.

Links

Websites that I follow:

Newsletter Signup

Stay informed on my latest photos and new posts.

Not Enough. Do you want more? Follow me now..